De natuur op 1

“Het lijkt net alsof we de woningen willekeurig hebben uitgestrooid. Niets is minder waar. De posities zijn tot op de millimeter uitgedacht, zodat privacy geborgd is, bewoners het bos optimaal beleven en je overal leuke doorkijkjes hebt.”

Als architect Silvester Klomp van MIX Architectuur eenmaal begint te vertellen, is hij door zijn passie voor Vlietvoorde-EVE bijna niet te stoppen. Het mooie is dat hij zo helder uitlegt dat je tijdens zijn verhaal vanzelf zijn enthousiasme deelt. Vlietvoorde-EVE wordt wel héél bijzonder.

Silvester heeft, samen met Hilde van der Pol en natuurlijk landschapsarchitect Karin van Maak Space, gewerkt aan het ontwerp van Vlietvoorde-EVE. Het was een fantastisch proces, vertelt hij, dat heeft geleid tot een nog mooier resultaat. Silvester neemt je mee door Vlietvoorde-EVE.

Thumbnail Silvester Klomp

Architect Silvester Klomp
MIX Architectuur

Thumbnail Hilde van de Pol

Architect Hilde van der Pol
MIX Architectuur 

Waar zijn de auto’s?

Het bijzondere aan Vlietvoorde-EVE is dat je er geen geparkeerde auto’s ziet, terwijl er volop parkeerplaatsen zijn. Bij de entree van de wijk is een kleine plek voor bezoekers. Bewoners parkeren onder de terpwoningen en lopen via een korte route naar hun voordeur. Silvester: “Hier hebben we in de ontwerpfase veel vragen over gekregen, maar dit maakt Vlietvoorde-EVE juist uniek. In een traditionele wijk is alles strak geregeld, van looproutes tot speelplekken. In Vlietvoorde-EVE draait het om vrijheid. Je mag naast de paden lopen, en ouders kunnen weer kind zijn. Dit concept biedt iets bijzonders waar veel mensen gelukkig van worden.”

Warm welkom

“Wanneer je Vlietvoorde-EVE binnenrijdt, zie je aan de linkerhand je Boomgaardvilla,” vertelt Silvester. “Deze unieke woning ligt aan het water, de statige laan en de boomgaard. Het bijzondere ontwerp trekt direct de aandacht.” Achter de gevels van riet en glas schuilen twee twee-onder-een-kapwoningen. “Het riet verwijst naar de rietkragen langs het water, terwijl de grote raampartijen en de lichtstraat zorgen voor een prachtige lichtinval en de beleving van het bos tot in je huis. We werken nog aan de details van deze special, maar streven naar zoveel mogelijk biobased materialen.”

Terpwoning staand 2

Concept sfeerbeeld

Lekker gevarieerd

De Boomgaardvilla is de enige twee-onder-een-kapwoning in Vlietvoorde-EVE. Daarnaast komen er levensloopwoningen en eengezinswoningen in diverse uitvoeringen. Silvester waardeert de variatie: “Gemixte wijken zijn de leukste wijken. Als jong en oud(er), gezinnen, stellen en singles samenleven, ontstaat er een fijne dynamiek. Vlietvoorde-EVE biedt volop ruimte voor ontmoeting, maar ook voor rust. De posities en vormgeving van de huizen dragen daar perfect aan bij.”

Bijna iedereen heeft een hoekwoning

Normaal gesproken heb je in een rij van vier woningen slechts twee hoekwoningen. Bij Vlietvoorde-EVE doen we het anders. Met onze levensloop- en villakwadrantwoningen bieden we steeds vier hoekwoningen aan. “De woningen zijn zo ontworpen dat ze met twee zijden naar het bos gericht zijn, waardoor je altijd het gevoel hebt midden in de natuur te wonen. Bovendien heeft elke woning een royaal terras over de volle lengte van de gevel. “Om te zorgen dat je op je terras geen directe inkijk van de buren hebt, hebben we de fietsbergingen slim tussen de terrassen geplaatst”, legt Silvester uit.

Je achtertuin is zo groot als het bos

“Dat brengt me bij een ander belangrijk aspect, de buitenruimte! Iedere woning heeft een groot eigen terras met begroeide pergola, die bijdraagt aan beschut gevoel. Verder is het bos je achtertuin. Ideaal, want je hoeft er niets aan te doen, maar je geniet er elke dag van. Bij sommige woningen grenst er nog een tuin aan het terras. Je zult hier geen schuttingen zien,” benadrukt Silvester. “In plaats daarvan zorgen groene bosschages voor een natuurlijke afscherming en volop privacy.”

Parkeren onder de Terpwoningen: uniek thuiskomen

In Vlietvoorde-EVE worden diverse Terpwoningen gerealiseerd. Van binnen zijn dit relatief traditionele eengezinswoningen, maar de buitenkant en de manier waarop je thuiskomt, zijn allesbehalve standaard. De woningen zijn iets verhoogd en staan op palen, waardoor er onder de huizen ruimte ontstaat voor parkeergelegenheid en bergingen. Dankzij het slimme ontwerp, gecombineerd met glooiend groen in het landschap, blijven auto’s volledig uit het zicht.

Via een trap kom je bij de overdekte binnenstraat, die naar je voordeur leidt. Eenmaal binnen opent de woning zich naar het omliggende landschap. Vanuit je terras en door de grote ramen geniet je optimaal van het uitzicht. “De terraskasten zorgen voor privacy tussen buren en bieden plek voor bijvoorbeeld kussens. Optioneel kunnen bewoners een trapje laten plaatsen, zodat hun bos echt als een verlengde achtertuin kan dienen.”

Bosbungalow ext lr

Concept sfeerbeeld

De architectuur in harmonie met de natuur

Silvester is duidelijk: “De architectuur is ondergeschikt aan de natuur. Met een bescheiden vormentaal, lage goten en dakkapellen die uit de massa verrijzen, ontstaat een ingetogen, sculpturaal beeld. Het eenvoudige volume is zorgvuldig gedetailleerd. Denk aan pergola’s die onderdeel zijn van de architectuur, wisselende plankbreedtes voor een speelse dynamiek en luiken die de bewegende delen van de ramen accentueren. Dankzij veel glas wordt de natuur volop beleefd, terwijl het natuurlijk vergrijzende hout de woningen een tijdloze uitstraling geeft. De huizen vormen een familie: verschillend, maar samen één geheel. Net als een bos, waar geen boom hetzelfde is, maar ze samen wel het bos maken.”

Esthetische schoonheid en duurzaamheid verweven

Niet onbelangrijk is dat de woningen in Vlietvoorde-EVE ook heel duurzaam ontworpen zijn en uitstekend geïsoleerd worden. Voor een comfortabele binnentemperatuur worden de woningen uitgerust met een bodemwarmtepomp, voorzien van lagetemperatuurverwarming. Dit zorgt in de winter voor warme voeten en in de zomer voor enige koeling. 

“Duurzaamheid en architectuur combineren we. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de pergola’s die verschillende doelen hebben”, legt Silvester uit. “Allereerst zorgen de begroeide pergola’s voor een fraaie overgang tussen het huis en de boskamer. Daarbij zorgt de begroeiing ook voor privacy en beschutting op het eigen terras. Verder versterken de vruchtdragende planten de natuurinclusiviteit van het ontwerp, want vogels en insecten vinden voeding en schuilplekjes in de beplanting. Tot slot hebben de pergola’s een grote zonwerende werking, en daarmee wordt hittestress rond de grote ramen en het terras verminderd.”

Terpwoning staand 1

Concept sfeerbeeld